Fouten maken moet!

Hoe natuurlijk is onze neiging niet om dingen graag goed te doen? Sterker nog, perfect moet het zijn! Een mooi en belangrijk streven. En tegelijkertijd niet haalbaar wanneer we onszelf niet de kans geven om te oefenen, te vallen en op te staan, tegen de muur aan te lopen, te ervaren wat ons gemakkelijk af gaat en wat lastiger is.

Want alleen dan leren we onszelf kennen en kunnen we ons verder ontwikkelen. Dat kost op momenten soms energie, voelt soms onzeker, doet soms pijn, maar het levert enorm veel op: we ontwikkelen. Wanneer je er enkel naar streeft en jezelf afrekent op het perfect realiseren van dingen kom je óf niet veel verder vooruit (want je blijft doen wat je al deed, want dat deed je goed) óf je komt van de ene teleurstelling in de andere terecht (want ‘het was weer niet perfect’).

Ik denk dat wanneer je erin gelooft dat ‘leren leuk is’, en je jezelf de kans geeft om te experimenteren, je stap voor stap verder ontwikkelt. Elk experiment is dan in mijn ogen een behaald succesje!

In dit mooie filmpje van Derek Sivers wordt dat nog eens rustig samengevat: Derek Sivers: why you need to fail

(AS)

Comments are closed.